Dzisiaj chciałabym zaproponować wam coś innego. I przywołać trochę wiosny w ten jesienny czas. ;) Na pewno nie raz spotkałyście się z problemem „niejadka” w domu. Najlepszym sposobem na to, żeby zachęcić dziecko do jedzenia jest po prostu zaciekawienie go posiłkiem. Spróbujmy postawić się w miejscu Małego. Przecież my też wolimy gdy posiłki są ciekawe. Nudne potrawy sprawiają, że często odechciewa nam się jeść. Kolorowe i pachnące pobudzają apetyt. Kreatywność w kuchni to coś co lubię. Nie znoszę robić zwykłego rosołu bo dla mnie jest to zbyt pospolite danie. Zazwyczaj nie zrobię dwa razy takiej samej zupy, bo za każdym razem wpadam na pomysł nowego, oryginalnego składnika, który mam ochotę dodać. Takimi zupami nie tylko ja się potem zachwycam. ;)

A dziś chciałabym podać wam przepis na kreatywne i zdrowe kanapki dla dziecka. Przepis z mojego ulubionego bloga kulinarnego Pinkcake. Lubię go, bo Autorka proponuje w nim kreatywne potrawy dla alergików. 

Potrzebne składniki :

  • chleb chrupki
  • zielony groszek (nie z puszki)
  • jadalne kwiaty pierwiosnka nie pryskane (w razie braku, zastąpić czymś równie pięknym ;) )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy (sól, majeranek, mięta, co kto lubi…)
Groszek namaczać długo przed ugotowaniem. Gotować długo. Odcedzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Rozsmarować na kanapkach i położyć kwiaty jadalne np. pierwiosnki.

Cytuję: „Pasty z roślin strączkowych są pyszne, zdrowe i wysokobiałkowe. Stanowią doskonały zamiennik twarożku na kanapkach.” – Pinkcake

 

Źródło: http://pinkcake.blox.pl/2012/05/Hummus-kwitnacy-czosnkiem.html

http://pinkcake.blox.pl/2012/05/Chrupiacy-konkurs.html